Щоб стати на полички, де раніше були конкуренти, Винниківська тютюнова фабрика в квітні уклала дистрибуторський контракт з лідером ринку «Тедіс», розповідає Forbes Григорій Козловський. Останні 12 років компанія продавала свої сигарети самостійно, через власний торговий дім. Проте у «Тедіс» можливості куди більше, до війни компанія щотижня поставляла власним транспортом продукцію у близько 70% торгівельних точок України. Антимонопольний комітет звинувачував «Тедіс» у тому, що той диктував ціни роздрібним та оптовим торгівцям, користуючись відсутністю альтернативних шляхів постачання. В публікації митників не вказано, що йдеться про вантажівку Roshen, однак на фото видно коробки з їхнім брендом у фургоні. Журналісти навіть називають номерні знаки вантажівки – ВХ5519СМ та прізвище водія фури.

Виходить, що половину з них забезпечує львівське підприємство. Нагадаємо, Винниківська тютюнова фабрика є частиною групи компаній MARVEL International Tobacco Group. Власниками є бізнесмени Олексій Резніков та Григорій Козловський. Останній – депутат Львівської облради, власник місцевого девелопера Avalon, а також президент львівського футбольного клубу “Рух”. Його називають найбагатшим і епатажним бізнесменом Львівщини.

За даними YouControl, всього Бадагів заснував 15 компаній, а має відношення до 42 (працюють у сферах торгівлі, інвестицій, юриспруденції тощо). Більшість із цих компаній зареєстровано у Полтавській області. Батькова (екс-заступник міністра) входить до спостережної ради Полтавського ГЗК. Однією з причин може бути нещодавня Gregory Kozlovsky поїздка колишнього заступника генпрокурора Олексія Симоненка у відпустку на “Мерседесі” власника ЛТФ Григорія Козловського у супроводі охоронця останнього. До слова, на рідного брата пані Романи – Андрія Осадчука записаний ще один досить великий бізнес сім’ї тернопільського цигаркового магната – соково-нектарний.

На думку експертів, якби держава хотіла прикрити ці схеми, то зробила б це давно. Звісно, суд цей факт не переконав, адже пакистанська компанія ввозила сировину не для «Винниківської тютюнової фабрики», а саме для ТОВ «АТ 2015», яка ліцензії не мала. Саме тому компанія Андрія Яреми програла справу у Верховному Суді, а згодом, за сприяння тернопільських податківців, уникнула виплати податку шляхом припинення через банкрутство. У позовних заявах Дударенко стверджував, що Козловський та Свіщов не розрахувались з ним вчасно (до жовтня 2022 р.) за продані їм частки у статутному капіталі, варті по 25 млн грн кожна. Зазначимо, що на території Львівської тютюнової фабрики у Винниках працює низка компаній, що належить Григорію Козловському та його бізнес-партнерам.

Нещодавнє постачання цигарок до Угорщини вже викликало грандіозний скандал. За нашими даними президент Володимир Зеленський вже викликав на розмову голову Митної служби. Отримувач контрабандних сигарет – польська компанія Crystal Invest із українськими власниками. Її заснував син екс-заступника міністра транспорту та зв’язку Володимира Бадагова – В’ячеслав Бадагов, про що сама компанія повідомляє на своєму сайті та в профілях у соціальних мережах.

  • Але ж ніхто, окрім Євгенія Плінського не звертає увагу на «ефективну» контрабандну діяльність тютюнових магнатів, завдяки яким український бюджет недоотримує мільярди гривень.
  • Відзначимо, ВТФ відома на ринку марками JIN-LING, MARVEL, COMPLIMENT, STRONG, LIFA, LS, КИЇВ.
  • Козловський є не тільки керівником ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика», він володіє 50% товариства.
  • Під час діалогу з керівництвом 45-ї бригади нас чітко інформують, що саме їм необхідно», – наголосив екс-президент футбольного клубу «Рух» Григорій Козловський.

Спустилиусю воду через будівництво дитячо-юнацького спортивного табору з реабілітаційним санаторієм та об’єктами спортивної інфраструктури навколо нього. Ще у кінці 2017 року Винниківська міська рада дозволила ТОВ “Краківський Ринок” створити на території Винниківського озера відпочинкову базу ТОВ “Академія Футболу”, власником якої є депутат Львівської міської ради Григорій Козловський. Як йдеться у повідомленні, гірськолижний комплекс Emily Resort знаходиться за 4 км від центру Львова. Гірськолижний спуск на курорті матиме три траси для спуску та всесезонне покриття.

Серед причин зростання нелегального ринку – незацікавленість державних органів у боротьбі з нелегальним ринком та попит з боку споживачів на дешеві сигарети, яким сприяє війна та економічна ситуація в країні, вважають автори. За середньої вартості пачки 67,5 грн у вересні, на нелегальному ринку можна купити контрафактні сигарети або сигарети Duty Free за грн або дешевше. Якщо легальні виробники платять із кожної пачки 58,4 гривні податків, то нелегальні виробники взагалі нічого не платять. І різниця вдвічі в легальні та нелегальні сигарети створює попит на нелегальну продукцію. У Kantar зазначають, що нелегальна торгівля у 2022 році коштувала країні 19 млрд грн.

Григорій Козловський та ФК “Рух” вкотре допомогли ЗСУ

Благо будет с чего – летом влупят народу Украины по 6 грн квт/ч. Сайт FanDay.net знайшов судові процеси між власником «Інгульця» Олександром Поворознюком і засновником «Руху» Григорієм Козловським — … Про це в інтерв’ю виданню “РБК-Україна” заявив власник фабрики Григорій Козловський.

Через це баржу, яка нібито везла з України сіль торгової марки “Артемсіль”, відправили на розвантаження в місто Пакш. Під час зняття вантажу пошкодився один із контейнерів, і звідти… Ігор Бурбас поширив у своєму телеграм-каналі своє ж інтерв’ю з Олександром Поворознюком про Григорія Козловського (воно доступне тут), його суд зобов’язав викласти спростування Поворознюка, коли той його запише. Це ж стосується ТОВ «ЮЕЙ-ФУТБОЛ» і ПП «Орбіта Сервіс» — це ютуб-канал Олександра Поворознюка, де розміщене відео з тим же інтерв’ю (посилання) і ще одне відео Поворознюка (посилання). Варто зазначити, найчастіше кілька ідентичних позовів від одного позивача подають з метою обходу автоматичної системи розподілу суддів. Після того, як система визначила суддів, позивач пише заяви, щоб судді, які йому не підходять, повернули йому позови назад, а потрібний суддя відповідно розглядає і ухвалює певне рішення.

Лише 2021 року, як підрахувала компанія TNS Kantar, рівень нелегальної торгівлі сигаретами досяг 12,8% – такого показника в історії України ще не було. У середньому без сплати акцизів у країні продають 6,5 млрд цигарок. Одним словом, Козловський Григорій Петрович уміє надувати не тільки щоки, а й держбюджет. А це гроші, які могли б піти на виплати пенсій та зарплат бюджетникам. І якщо влада заплющує очі на такі втрати скарбниці, то серед чиновників є ті, кому це вигідно.

П’ять перевірок податківців не виявили порушень на Львівській тютюновій фабриці, – Козловський

Запропонувавши українському споживачеві дешевший продукт, наша фабрика змогла значно збільшити обсяги продажів і виробництва. Їм нарахували купу штрафів і вони просто пішли з ринку, не лишивши після себе навіть тієї інфраструктури, яка була до того. І лишилась фабрика, яка була найстарша в Україні – з 1779 року. Це друга фабрика при Австро-Угорській імперії, яку було збудовано і яка лишилась в не найкращому, так би мовити, стані.

Та наскільки ми можемо зрозуміти із вищезазначеного, тютюн у житті Андрія Яреми – forever. За розрахунками Козловського, співпраця з «Тедіс» призведе до збільшення обсягів продажів сигарет, вироблених його фабрикою. Експерти ж кажуть, що ця співпраця – вимушений крок львів’янина і «Тедіс» виступає «дахом» для його бізнесу в умовах звинувачень і наїздів правоохоронців. Сама ж «Тедіс», як пишуть центральні ЗМІ, знаходиться під опікою чинної влади. «Слідчі органи у рамках кримінального провадження мають весь необхідний інструментарій для того, щоб відстежити нелегальний продукт від точки роздрібної торгівлі до підприємства виробника», – заявила гендиректор асоціації «Укртютюн» Наталія Фесюн. Видання «delo.ua» наводить останні дані аналітичної платформи Kantar про обсяги тіньового ринку цигарок, що становить майже 20% усіх продажів.

Політичним дахом у вигляді мандата депутата Львівської міськради бізнесмен обзавівся ще у 2003 році. Наступний свій похід до влади, у 2015 році, Козловський уже проводив від блоку «Солідарність» Петра Порошенка та знову у депутати міськради Львова. За таких збитків свого головного активу, сам Козловський, нагадаємо, відзвітував як депутат про доход у 2020 році в 36 млн. Грн і 140 мільйонів гривень готівки, хоча у 2017 році готівки він мав лише на 17,6 млн. До речі, в Артемсолі вже зажадали провести розслідування у справі про контрабанду в Угорщину і заявили про свою непричетність.

Процедура придбання акцизної марки передбачає заморожування великого обсягу оборотних коштів за 2 місяці до отримання марки. Посилаючись на дослідження Kantar він зауважив, що частка Винниківської тютюнової фабрики на нелегальному ринку тютюну у 2023 році зросла до 75% (у 2022 було 56%). Щоб краще зрозуміти, як взагалі так сталось, що міська лікарня втратила своє майно, важливо зрозуміти передісторію. Тоді у цій справі, яка насправді почалася ще у далекому 2001 році, ще не було Григорія Козловського, але схеми виведення майна з комунальної власності вже були. Для виробництва останніх акцизні марки підприємством купувалися, щоправда такі, якими маркуються пачки по 2 сигарили, насправді ж Винниківська фабрика ставила їх на пачки по 20 сигарил, тим самим занижуючи реалізацію 90% своєї продукції.

У поточному році, невиконання зазначеного плану може сягнути понад 10 млрд грн. За даними тих самих Japan Tobacco International, у цьому році нелегальний ринок сигарет в Україні виріс на 70%. За даними KANTAR, частка такої торгівлі зараз трішки вища за 7 відсотків від усієї торгівлі сигаретами. Якби в Україні існували номінації регіонів, то Закарпаття застовбило б за собою статус «контрабандні ворота країни».

З політикою Козловський зв’язав своє життя у 2003 році. Він взяв участь у довиборах до Львівської міської ради від Винників. Тоді Григорія Петровича обрали депутатом як члена Партії регіонів. У 2015 році став депутатом Львівської міської ради VII скликання від партії «Блок Петра Порошенка “Солідарність”». У 2020 році став депутатом Львівської обласної ради від партії “Європейська Солідарність”.

Через 120 пачок контрабандних сигарет румун втратив вантажівку за півмільйона

Тоді такий спосіб приватизації комунального майна був доволі популярний у Львові – орендарі робили ремонт і претендували на власність об’єкта оренди. Щоправда, аби зробити ці покращення, має бути формальна згода власника майна, але у цьому випадку міська рада нічого не погоджувала – принаймні про це заявляли юристи міськради пізніше у судах. «Корпорація “РОШЕН” укладає угоди з приватними перевізниками для експорту продукції за кордон.

Та як би там не було саме у Гуківській громаді у 2021 році місцеві мешканці масово отримували у власність земельні ділянки с/г призначення, 130 з яких згодом опинилися у володінні Андрія Осадчука та Романи Яреми. На сьогоднішній день майже усі землі Гуківської громади знаходять у власності або в оренді у сім’ї Ярем. За даними аналітичної системи YouControl, львівські підприємці Григорій Козловський та Олександр Свіщов вийшли із засновників ТОВ «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» – однієї з компаній-виробників сигарет у Винниках. Вони повернули свої частки у статутному капіталі компанії попередньому засновнику на підставі затверджених судом мирових угод. В асоціації «Укртютюн» розповідають, що легальний ринок сигарет у 2019 році впав на 26%, у порівнянні із 2017 роком.

Це не дуже гарна новина для бізнесу найбільшого українського дистрибьютора сигарет, який займає більше половини вітчизняного ринку. І поки поліція і прокуратура шукають винних у зникненні комунального майна на вул. Раппапорта, міська рада може продовжити сприяти Григорію Козловському і його бізнес-партнерам.

За даними онлайн-видання Економічна правда, депутат-бізнесмен все ще контролює підприємство. У 2021 році, як підрахувала компанія TNS Kantar,рівень нелегальної торгівлі сигаретами досяг 12,8%.Такого показника в історії України ще не було. Навіть у період президентства Віктора Януковича «тінь» становила всього 9,2%. Але як сигарети потрапили в машину з декларацією, в якій говориться, що стороннього вантажу немає?

Обмеження маржі стало каталізатором для згортання бізнесу в Україні. У вересні 2019 року в British American Tobacco вже заявляли про наміри переформатувати структуру управління бізнесом у Східній Європі і перемістити центр ухвалення рішень у регіоні з України в Румунію. Причина — непрогнозованість української регуляторної та фіскальної політики. “Не розумію, як можна було ухвалити закон, який суперечить вільному ринку та правилам СОТ. Це якийсь 1917 рік і більшовизм, а не відкрита економіка”, — каже генеральний директор групи “Україна ВАТ” Саймон Уелфорд.

Але те, що у цьому напрямі результати погані, це однозначно”, – каже керівник аналітичного спрямування мережі “АНТС” Ілля Несходовський. «Надійшли перші результати обшуків у відомого виробника сигарет. Очікуємо на розповідь про те, як виробник ось-ось збирався продати тютюн виключно через мережу дьюті-фрі» – повідомив голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Данило Гетьманцев у Telegram. При відтворенні повністю або частини інформаційного матеріалу, опублікованого на порталі «DSNews, необхідно обов’язково вказувати ім’я автора (при наявності) і джерело запозичення. Інтернет-ресурсам заборонено відтворювати інформаційні матеріали без активної і відкритої для пошукових систем гіперпосилання на сайт, яка повинна бути розміщена в самому тексті, не нижче другого абзацу.

В 2015 році тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль називав саме фабрику Козловського основним постачальником сигарет для контрабанди в Євросоюз. Проте припинити незаконну діяльність Винниківської фабрики чомусь ні в кого не виходить, зазначають журналісти. Григорій Козловський та його партнер Олександр Свіщов формально виходять з тютюнового бізнесу. Так, в політиків і журналістів вже не буде підстав говорити про «фабрику Козловського». “Потужності фабрики можна порівняти з обсягами виробництва транснаціональних компаній і дозволяють випускати близько 2 млрд пачок на рік”, – додала експерт.

В одну фуру можна завантажити від 500 до 1000 ящиків сигарет. Заробити з однієї такої фури (за словами нашого джерела), після всіх витрат, відкатів і домовлянь, можна десь 200 тисяч доларів. За зміст реклами відповідальність несуть рекламодавці. Ми бачимо, що купівельна спроможність населення у зв’язку з війною постійно падає. А ціна сигарет у зв’язку з підвищенням акцизу кожного року зростає і наступного року вона зросте ще на 10 гривень щонайменше.

“Слідчі органи в межах кримінального провадження мають весь необхідний інструментарій для того, щоб відстежити нелегальний продукт від точки роздрібної торгівлі, в якому він реалізується, до підприємства виробника. І приміром, можу навести такий приклад, нещодавно співробітники поліції викрили масштабне підпільне виробництво на Волині і вони відстежили його від точок роздрібної торгівлі у Львівській області і до самого виробництва. На жаль, такі випадки трапляються не так часто, як хотілось би”, – додає генеральний директор асоціації «Укртютюн» Наталя Фесюн. Це ніша, в якій великі мультинаціональні компанії не присутні. В основному на українському ринку продаються сигаріли двох іноземних виробників Scandinavian Tobacco Group (Данія) та Von Eicken (Німеччина), вартість яких близько 80 грн за 20 шт.